Nazwy marek i typów zostały użyte tylko i wyłącznie do celów porównawczych.    Brand's and type's name are used only for comparison purposes.

SELECT LANGUAGE 

 
Producenci

Jaki filtr do okapu? Sprawdź, jak dobrać odpowiedni

Okap to jedno z podstawowych urządzeń znajdujących się w kuchni. Do jego zadań należy usuwanie oparów wytwarzanych podczas gotowania. Skutecznie eliminuje więc nadmiar pary wodnej, cząsteczki tłuszczu i nieprzyjemne zapachy. Dzięki temu zmniejsza się poziom zabrudzenia ścian oraz mebli, a woń nie przedostaje się do pozostałych pomieszczeń. Aby jego działanie było prawidłowe, niezbędne jest jednak zamontowanie odpowiedniego filtra. W tym wypadku wyróżnić można kilka modeli, przez co wybór może nie być łatwy. W dzisiejszym wpisie chcielibyśmy więc przekazać Ci pewne wskazówki i podpowiedzieć, jaki filtr do okapu wybrać.

Jaki filtr do okapu kuchennego?

Filtry to bardzo ważne elementy każdego okapu. To właśnie dzięki nim możliwe jest prawidłowe odprowadzanie zanieczyszczeń z powietrza w kuchni. Dlatego też konieczna jest nie tylko ich obecność, ale też regularna wymiana. Wówczas rodzi się pytanie, jaki filtr do okapu wybrać? Sprawa nie jest niestety aż tak oczywista, gdyż produkt ten występuje pod wieloma postaciami. Standardowo filtry dzielimy na tłuszczowe oraz węglowe.

Aby wybrać ten właściwy, w pierwszej kolejności zwróć uwagę na rodzaj urządzenia, które posiadasz. Na rynku jest wiele modeli okapów i każdy z nich może wymagać innego filtra. Ze względu na to elementy te często dedykowane są konkretnemu sprzętowi. Oczywiście można też spotkać filtry uniwersalne, lecz lepiej, gdy produkt będzie dobrze dopasowany. Ważne są również jego wymiary. Jeśli nie wiesz, jakiego filtra potrzebujesz, to możesz to szybko sprawdzić. Informacja ta najczęściej znajduje się na opakowaniu danego sprzętu bądź w instrukcji obsługi.

Filtry tłuszczowe

Filtry tłuszczowe to dodatki absorbujące tłuszcz pochłonięty przez okap. To standardowe modele, które znaleźć można w większości tego typu urządzeń. Mogą one być fizelinowe, akrylowe, papierowe bądź metalowe. Najczęściej spotkać można filtry wykonane z metalu. Są bardzo ekonomiczne, gdyż wystarczy je regularnie czyścić. Warto jednak zaznaczyć, że ten rodzaj filtracji jest nieco gorszej jakości i sprawdza się jedynie wtedy, gdy okap pracuje w trybie wyciągu, czyli w tzw. obiegu otwartym.

Filtry węglowe

Filtry węglowe składają się z niewielkich drobin węgla aktywnego, który cechuje się właściwościami absorpcyjnymi. Skutecznie więc neutralizują one wszelkie, nawet te bardzo intensywne zapachy. Mając je na wyposażeniu swojego okapu, możesz mieć więc pewność co do tego, że nieprzyjemna woń szybko zostanie usunięta i nie rozprzestrzeni się po całym mieszkaniu.

Filtry węglowe uważa się za jedne z najlepszych. Niestety występują tylko w niektórych modelach okapów i zazwyczaj nie stanowią podstawowego wyposażenia, dlatego należy kupić je na własną rękę. Najczęściej montowane są w okapach, które mają funkcję pochłaniacza. Oznacza to, że nie mają odprowadzenia do kanału wentylacyjnego, a ich obieg jest zamknięty. W związku z tym powietrze po oczyszczeniu przez filtr wraca do pomieszczenia. Takie rozwiązanie sprawdzi się również wtedy, kiedy kuchnia jest bardzo mała. Sam montaż filtra jest bardzo łatwy. Wystarczy umieścić go bezpośrednio na filtrze aluminiowym.

Jak często wymieniać filtry?

Nawet najwyższej jakości filtr z czasem traci swoje właściwości. Ważne jest zatem, aby regularnie wymieniać ten element. Wówczas działanie okapu będzie prawidłowe i co najważniejsze – skuteczne. Na szczęście wymiana filtra nie jest wysokim kosztem. Najczęściej należy liczyć się z wydatkiem rzędu kilkudziesięciu złotych. Pozostaje jednak pytanie, jak często to robić. Tutaj sprawa jest bardzo indywidualna. Czasami jest to kilka miesięcy, a innym razem kilkanaście dni. Decydując się na wymianę, zwróć przede wszystkim uwagę na poniższe czynniki.

Rodzaj filtra i jego jakość

Częstotliwość wymiany filtra uzależniona jest od jego rodzaju i jakości. Jeśli chodzi o filtry węglowe, to zazwyczaj powinno odbywać się to raz na 4 miesiące (oczywiście zakładając normalną eksploatację urządzenia). Natomiast w przypadku filtrów tłuszczowych pod uwagę należy wziąć również materiał, z którego zostały wykonane. Tym sposobem należy trzymać się poniższych zaleceń:

– filtr fizelinowy wymienia się co 2-3 miesiące,

– akryl lub papier minimum raz na miesiąc.

Pozostaje jeszcze kwestia filtrów metalowych. Zgodnie z ich przeznaczeniem uważa się je za produkty wielokrotnego użytku. W związku z tym można je czyścić, a niektórzy producenci zakładają również możliwość mycia w zmywarce. Oczywiście, ze względu na nagromadzony brud i tłuszcz, w urządzeniu nie mogą znajdować się wówczas żadne inne przedmioty. Czy takie filtry trzeba wymieniać? Niekoniecznie, chyba że wymaga tego ich stan.

Sposób użytkowania kuchni

Kolejnym czynnikiem, który wpływa na żywotność filtrów do okapu, jest sposób użytkowania kuchni. Powyższe terminy obowiązują jedynie w przypadku normalnej eksploatacji. Jeśli częstotliwość gotowania i smażenia zwiększa się, to automatycznie wymiana powinna nastąpić znacznie szybciej. Przy bardzo częstym użytkowaniu może to być nawet raz na kilka tygodni. Z kolei tam, gdzie gotowanie jest raczej sporadycznie, termin ten może wydłużyć się nawet do kilku miesięcy.

Nadszedł czas wymiany filtra, a Ty wiesz już, jaki model powinieneś wybrać do swojego okapu? Zajrzyj więc do naszego sklepu. Dzięki bogatemu asortymentowi z pewnością znajdziesz u nas produkt, który Cię interesuje – i to w bardzo przystępnej cenie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl